pro všechny milovníky tohoto starověkého nápoje

Řízená degustace cideru

Admin
přečteno 552×
řízená degustace

V následujícím článku vám řekneme, co můžete očekávat jako přihlášený degustátor při degustaci cideru. My už jsme se zúčastnili v roce 2020 a 2022 v rámci udělovaného ocenění World Cider Seal na mezinárodním pivním festivalu v Českých Budějovicích. V minulosti jsme také jako výrobci měli příležitost degustovat cider na soutěži SISGA v Asturii, která je považována za kolébku španělské sidry. O chuti asturské sidry se určitě ještě rozepíšeme jindy.

Takže teď už se pojďme podívat blíž na průběh. Jak můžete možná tušit, zorganizovat to celé není zrovna lehký úkol, zvlášť když pak vezmete v potaz, že se vlastně jedná o práci s lidmi s hladinkou. Degustační vzorky se musí za plentou uspořádat a hlavně nepomíchat. Nikdy přesně nevíte, kolik degustátorů se dostaví nebo nedostaví. Nás se u třech plných stolů nakonec sešlo asi něco kolem dvaceti degustátorů. 

S akademickou čtvrthodinkou nepočítejte

Ze zkušenosti doporučujeme dostavit se nejméně o půl hodiny dřív. Jinak riskujete, že vám zasedne místo někdo nepřihlášený, ale zato žíznivý a degustacechtivý, jako kdyby zrovna nepřijel tramvají, ale přešel půlku Sahary. Nezapomeňte se po příchodu zapsat do prezenční listiny, kde také najdete seznam degustátorů a co hlavně - své číslo degustátora. To si někam napište nebo vyfoťte, budete ho ještě potřebovat.

Ucítíte to v nohách, na to vemte jed

Nebudeme si nic nalhávat, ale odegustovat 18 vzorků v 10 hodin dopoledne, to vyžaduje mít za sebou vydatnější snídani a nebo prostě dobrej splávek. Nebuďte zaskočeni, že degustace probíhají docela svižně. Vzorků je vždy poměrně hodně a v případě cideru mi osobně připadá, že jejich počet strmě narůstá. Problém nastává v okamžiku, když je vzorků zkrátka moc, takže organizátor akce rozdělí vzorky mezi více skupin (stolů). Co že to znamená pro vás?

Proč se vzorky dělí do skupin?

Musíte se smířit s tím, že k některým vzorkům se nedostanete, protože jste ve skupině A, takže nebudete degustovat vzorky ze skupiny B ani C a naopak. Tím organizátor vyřeší dva problémy najednou, a sice časový a prostorový. Před sebou máte podložku s očíslovanými pozicemi 1 až 7. Za jedno degustační kolo jste tedy schopni ohodnotit 7 ciderů. Kdyby bylo degustátorů méně, každý degustátor by měl šanci ochutnat a ohodnotit všechny přihlášené cidery. 

Pro nás jako pro výrobce to znamená, že si při troše smůly neochutnáme svůj cider, respektive neporovnáme si ho najednou s ostatními v řadě. Každý nemá zrovna sebevědomí rozehrávače amerického fotbalu, takže nám to přijde trochu škoda. Srovnat chuťově svůj cider s šesti ostatními vám dá jasnou představu o síle konkurence.

Jdeme na to

Takže vzorky jsou rozdané degustátorům, o což se stará tým hostesek. Ty mají zároveň na starosti občerstvení v podobě sýra, chleba a dalších malých snacků. O tom jak má chutnat opravdový cider bychom mohli vést dlouhé rozhovory. Nachutnávat a porovnávat zde budete řemeslné cidery ze 100% moštu, ale rovněž ty průmyslové, čili namixované slazené drinky s příchutí jablečného vína. Letos se degustace účastnila početnější skupina řemeslných výrobců, než tomu bylo v předchozích letech a dokonce vznikl i Svaz malých výrobců cideru, který by rád navázal spolupráci s organizátory akce. Svítá tak naděje, že organizátor budějovického festivalu v příštím roce rozdělí výrobce do více skupin. Dosud bylo rozdělení jen na tradiční a ochucené cidery.

3-2-1 cheers

Do své degustační listiny jste si předem vyplnili:

  1. kategorii, soutěžní kolo / skupina
  2. číslo degustátora
  3. jméno a podpis

Koštujete, srkáte a snažíte se zabořit nos do malé sklenky na víno. Do degustační listiny si můžete průběžně zapisovat body k těmto parametrům nápoje:

  • vůně,
  • chuť,
  • hořkost,
  • plnost.

Znovu ochutnáváte tam a zpět, poté body sečtete, čímž dostanete umístění v pořadí (1 - nejlepší, 7 - nejhorší vzorek). Princip byl takový, že bylo 1. kolo, opravné kolo, semifinále, opravné semifinále a finále. Takže dohromady jsme degustovali pětkrát. 

Opravné kolo

Někdy je to trochu "tricky", protože sedíte ve skupině A, kde se zrovna všech 7 vzorků vůbec nepovedlo, žádný nevyčnívá, ale přesto je musíte seřadit od 1. do 7. místa. Ve skupině B se pak sešlo 7 poměrně velmi dobrých vzorků, ale dál se dostanou je ty nejlepší. Ještě máte šanci, v závislosti na získaných bodech je tu ono 1. opravné kolo, kde dostane šanci skupina odpadlíků. Opravné je pak i semifinále, kdy z opravného semifinále dostane někdo šanci postoupit do finále.

Vyhlášení výsledků 

Vzorky jsou pryč, talířky se snackem vyluxovaný a vám se trochu motá jazyk, když si vyměňujete dojmy s ostatníma. Za plentou se mezitím sčítají body a vzápětí přichází vyhlášení výsledků, potlesk a Au revoir.

Slavnostní vyhlašování oceněných pivovarů a výrobců cideru se odehrává za účasti kamer a reflektorů následující den. Get the party started!